fbpx

Ha szereted a képzőművészetet, ha kikapcsol, hogy egy művészeti alkotás előtt állva elmélkedhetsz, és mindemellett még a kortárs táncért is oda vagy, akkor Gergye Krisztián, SYNESTHESIA sorozata lesz az új kedvenc programod a Netflix helyett.

A szemlélődés időtlensége

Gergye Krisztán, a Synesthesia online video-performanszával egy olyan világot tár elénk, melyben a műfajok szintézise a központi téma. „Elég nehéz elmondani pár szóban, hogy miben van benne az ember, hogyan és miként létezik ebben a furcsán sokszínű világban” – mondta Krisztián. A mozgás és a tánc számára viszont egy sokkal kifejezőbb forma, ezért is célja a sorozatnak, hogy kitágítsa a pillanatot, melyet akár egy kiállításon egy festmény szemlélésével töltünk. „Szeretném kiterjeszteni az egy képpel töltött minőségi időt. Az emberben élő belső tájban való elmerülés fontosságát, ahová egy-egy ilyen mestermű elvezethet minket. A szemlélődés időtlenségét, a személyes viszony fontosságát” – tette hozzá.

A sorozat arra is keresi a választ, hogy mit jelenthet egy-egy festmény önmagában? Mit jelent egy kép kizárólag önmaga és nézője kontextusában? A Synesthesia epizódjai felvillantják, milyen párbeszéd alakulhat ki a kép és nézője között, és hogy ezt a párbeszédet miként lehet megmutatni egy harmadik félnek.

„Legfőképpen műfaji szabadság és az átjárások lehetősége foglalkoztat, amiben a test egyedi, nyelven túli, zsigeri módon képes megszólalni.”

A kortárs tánc ereje

Krisztiánt 1997-ben nyűgözte le először a kortás tánc világa: „Csabai Attila, Ladjánszki Márta vezette KompMánia egyik első táncelőadását, a Héttükör Stúdiószínházban láttam, és lenyűgözött, hogy ilyet is lehet. Onnantól lettem szerelmes ebbe az előadóművészeti műfajba.” Ez a viszony pedig azóta is elsöprő erővel tart: „Hiszek abban, hogy amilyen mélységben a kortárs művészet az emberről gondolkodik, jobbá, őszintébbé teheti a világot, amiben élünk, vagy az legalább az embereket, akik nézik. Még ha idealistának és naivnak is tűnhet mindez.”

Április 29-én, a tánc világnapján 19 órától láthatjuk legközelebb Krisztiánt a Synesthesia sorozat 4. részében. Az új videóban Csáki Róbert Nyár című képe lesz a fókuszban, mely a MANK Galériában, Szentendrén látható. A zenét a videóhoz Gryllus Ábris szerezte. Élőben pedig majd a Nemzeti Táncszínházban láthatjuk fellépni, ha végre újra kinyithatnak a színházak. Addig is kéthetente várhatóak Synesthesia online performansz részek, mely a nézőt és az előadót is egyaránt frissen tartja és elmélyülésre készteti a továbbiakban is.

(A felvételek a Szentendrei Művésztelepen, a MANK Galériában és a fővárosi ACB Galériában készültek.)