fbpx

Macaron, a klasszikus francia sütemény receptje

Te is a macaron imádók közé tartozol? Akkor próbáld ki otthon te is elkészíteni ezt a mandulás habcsókot! Létezik olasz és francia elkészítési módja, én nektek most a francia verziót hoztam el, szerintem ez az egyszerűbb. Az elkészítés során nagyon fontos, hogy mindent pontosan tartsunk be, mert nagyon kényes a macaron!

Hozzávalók:

Tészta (kb. 14db macaronhoz):
45g Darált mandula
75g Porcukor
36g Tojásfehérje
10g Kristálycukor

Étcsokoládés trüffelkrém:
70g Habtejszín
70g Étcsokoládé (magas % kemény, alacsony % lágyabb lesz)

Elkészítés:

Az őrölt mandulát és a porcukrot aprítóban még finomabbra daráljuk, majd átszitáljuk. A tojásfehérjét elkezdjük habbá verni, majd beleszórjuk a cukrot, és végül kemény habbá verjük. A mandulalisztes keverékhez adjuk a fehérjehab felét, keverjük el, majd jöhet a hab másik fele, melyet óvatosan keverjünk el benne spatulával. Akkor lesz jó a tészta, ha a spatuláról szalagszerűen csorog le a tészta. A tésztát habzsákba töltjük és kb. 2-3 cm-es korongokat nyomunk belőle sütőpapírra. Ezután párszor csapjuk oda a tepsit az asztalhoz, hogy a légbuborékok távozhassanak a tésztából.

1-3 órán át hagyjuk őket száradni szobahőmérsékleten (az időtartam attól függ, mekkora a szoba páratartalma). Akkor lesz jó, ha megbőrösödött a teteje, azaz amikor nem ragad bele az ujjunk a tésztába. Ekkor 110 fokon 30 percig süssük a macaronokat résnyire nyitott sütőajtónál, hogy távozhasson a gőz. Akkor sikerül jóra, ha megemelkednek és kis “talpacskák” keletkeznek. Ha megrepedezne, az azt jelenti, hogy nem hagytuk elég ideig száradni sütés előtt vagy túl gőzös a sütő. Ha kisültek, hagyjuk teljesen kihűlni és ezután töltsük csak meg krémmel.

Az étcsokis trüffelkrémhez forraljuk fel a habtejszínt és a tűzről levéve aprítsuk el benne az étcsokit és kevergessük, amíg el nem olvad. Tegyük hűtőbe 2 órára, majd töltsük meg vele a macaronokat habzsák segítségével. A betöltött macaronokat zárt dobozban, hűtőben tároljuk és másnap már fogyasztható is.