fbpx

Idén is elindul az UNICEF Magyarország Rajtad áll a jövőd! programja

Az idén kiválasztott tíz csapat tervei olyan fontos témakörök mentén mozognak, mint a gyermekjogok, a kortárs bántalmazás vagy a fiatalok mentális egészsége.

A Rajtad áll a jövőd! program az ENSZ Gyermekjogi Egyezmény egyik fő pillérének megvalósítását, a gyermekek és fiatalok részvételét segíti elő. A nemzetközi kezdeményezés idén a 14-21 éves magyarországi fiatalok számára teremt lehetőséget, hogy képesek legyenek dönteni és aktívan részt venni közösségük életében. A jelentkezők egy közös alkotási folyamat keretében olyan innovatív, társadalmi vállalkozási ötleteket dolgoznak ki, amelyek megoldást nyújthatnak egy-egy társadalmi problémára. A program 2021-ben összekapcsolódik az UNICEF Gyermekbarát Település kezdeményezéssel.

„A cél az, hogy erősödjön a fiatalok társadalmi felelősségvállalása, aktív állampolgárként közösséget alkossanak, és részt vegyenek a településüket érintő problémák feltárásában, a megoldások kidolgozásában. Idén három területre helyeztük a hangsúlyt a pályázati kiírásban: a fiatalok részvétele a velük kapcsolatos döntési folyamatokban, jogaik tudatosítása és a tisztességes bánásmódhoz való joguk érvényesítése” – idézi a közlemény Mészáros Antóniát, az UNICEF Magyarország ügyvezető igazgatóját.

Idén az ország különböző régióiból öt település csatlakozott a programhoz, így Budapest III. kerülete, Orosháza, Nyíregyháza, Szekszárd és Zalaegerszeg. A projektre ebben az évben több mint 60 fiatal jelentkezett, közülük 43 diákot választottak ki, hogy tervüket részletesebben is kidolgozhassák. A csapatok öt héten keresztül dolgoznak együtt ötleteiken, majd bemutatják kidolgozott tervüket egy szakmai zsűrinek. Ekkor dől el, hogy melyik lesz az az öt csapat, amely további anyagi és szakmai segítséget kap elképzelései megvalósításához.

A 2021-ben kiválasztott csapatok között az indulók többek között közösségi teret hoznának létre, a fogyatékkal élő diáktársakat segítenék, valamint a fiatalokat mind gyakrabban érintő probléma, a zaklatás ellen tennének, de fontos téma a fiatalok mentális egészségének javítása is. A járványhelyzet miatt a program az online térben valósul meg.

Nyitókép forrása: Artem Podrez from Pexels