fbpx

A Banksy művek nyomában

Ha a 21. századi művészet kapcsán szeretnénk egy művészt megemlíteni, akkor Banksy neve biztosan eszünkbe jut. Banksy egy brit graffitiművész, aki először politikai tartalmú alkotásaival hívta fel magára a figyelmet, kicsit utánajárva pedig rájöhettünk, hogy már az ezredforduló előtt alkotott. Vajon ki rejlik a művek mögött?

Ki is ő?

A festő személyazonossága meglehetősen rejtélyes, pontosan a mai napig sem tudjuk, hogy ki rejlik a művésznév mögött. Sokak szerint Robin Gunningham állhat az Európa-szerte felbukkanó különleges és sokatmondó graffitik mögött, de ügynöke ezt a mai napig nem erősítette meg. Mindenesetre szinte biztos, hogy Banksy Nagy-Britanniában látta meg a napvilágot, pályafutását Bristolban kezdte az 1990-es években. Első kiállítása 2002-ben nyílt meg Los Angelesben, ekkor hazánkban még egyáltalán nem volt ismert a neve.

Napjainkban már rekordösszegekért adja el egy-egy művét, de gyakran segít jótékony célokat és ajándékoz oda képeket, vagy vesz részt adománygyűjtő rendezvényeken. Szívesen segíti a művészvilágot, természetesen a graffiti művészetet leginkább.

Eric Ward on Unsplash

Képei

A fekete humorral fűszerezett szatirikus utcai művészet egyaránt tartalmaz részéről politikai és társadalmi mondandót. Banksy a képein sok mindent kifiguráz, a kétségbeesést, szegénységet, kapzsiságot, abszurditást, de a szerelmet egyaránt.

Banksy munkájához stencilt használ, hiszen ezzel a technikával gyorsan el tudja készíteni alkotásait. Azáltal, hogy közterületeken jeleníti meg mondandóját, fontos, hogy gyorsan felvigye a felületre a képeket, ezért is kell gondosan megválogatnia az alapanyagokat ehhez. Műveivel először Bristolban és Londonban vált ismertté, majd idővel az egész világot meghódította.

Banksy igen rejtélyes, azonban Will Ellsworth-Jones londoni újságíró-tudósító nyomozásba kezdett és megírt egy könyvet a titokzatos street art művészről, mely Banksy – az ember a fal mögött címmel jelent meg.

Dan Meyers on Unsplash

A kötet rengeteg érdekességet tartogat napjaink egyik legismertebb graffiti művészéről. Tudtad például, hogy a Time magazin 2010-ben beválasztotta a világ 100 legbefolyásosabb embere közé? Neve így Barack Obama és Steve Jobs mellett szerepelhetett.

Niccolò Chiamori on Unsplash

Tudj meg még többet Banksy-ről hivatalos oldalán!

Nyitókép forrása: Pixabay