fbpx

Életre kelnek Budapest kirakatai és üvegablakai a kirakART kortárs előadóművészeti hétvégén

Június 4. és 6. között több mint 40 alkotócsoport várja változatos programokkal az érdeklődőket, az első alkalommal megrendezett kirakART kortárs előadóművészeti hétvégén.

 A Trafó által kezdeményezett és a Budapest Brand által támogatott projekthez a főszervezőkön túl további 10 intézmény csatlakozott, így 30 helyszínen zajlanak majd a programok 3 napon át, csaknem 70 művész részvételével. Minden műfaj képviselteti magát: lesz kirakatszínház, újcirkusz, kortárstánc, performansz, installáció, minikoncert, felolvasás, storytelling, egyperces jelenet, fotó- és plakátkiállítás, irodalom, jelmezbemutató, valamint több gyerekprogram és bábszínház is.

A Trafó Trafik nevű kávézójának ablakában Szűcs Edit jelmeztervező egyik jelmezét állítják ki rendhagyó kompozícióban, Rácz Márta képzőművész az épület különböző pontjain elhelyezett QR-kódok mögé rejtett GIF-animációkkal meséli el a karanténtrauma feldolgozását. Az Üllői úti kirakatok egyikét Haraszti Zsolt képzőművész hasznosítja újra: Bizalomkamra című installációjában ugyancsak a világjárványra reagál. Katona Katalin a Tűzoltó utca egyik üvegablakában rendezi be Mirror című interaktív videóinstallációját.

A Ráday utcában Tar Tusi Fájó érintések című, az emberi érintkezés megváltozására reflektáló projektjét állítják ki, a Gondolat Generátor 9. alkotói pályázatának győztes ruhatervét. A Ráday utca üresen álló kirakatait a Dollár Papa Gyermekei társulat, a Grotesque Gymnastics újcirkusz-formáció, Szeri Viktor táncos és társai, Kálmán Eszter látványtervező és Dányi Viktória táncos, valamint a haimey alkotópáros tölti meg színházi jellegű, performatív eseményekkel.

Kiss-Végh Emőke és Vranik Krisztián “Krizso” közös performansza, valamint Téri Gáspár és a Grotesque artistái is várják az érdeklődőket. Szeri Viktor multimediális táncprojektje az önfelfedezés folyamatát kutatja. A Standby Swan produkcióban Kálmán Eszter A tó című előadásának kulisszáiba pillanthatnak be az érdeklődők. Illés Haibo és Melykó Richárd duója pedig egy párkapcsolati box-performanszt mutat be.

A kirakART kortárs előadóművészeti hétvége öt független befogadóhely – a Bethlen Téri Színház, a Jurányi Inkubátorház, a Szkéné Színház, a MU Színház és az ötletgazda Trafó Kortárs Művészetek Háza – közös szervezésében valósul meg.

Nyitókép forrása: Oskar Yildiz – Unsplash