fbpx

A kerékpáros irodalmi fesztivált június 19-én szombaton rendezik meg három különböző helyszínen, egy Baka István emléktúrával egybekötve. 

Az idén első alkalommal megrendezésre kerülő fesztivál három irodalom iránt elkötelezett közösségi tér, a MASZK Egyesület által működtetett Megálló Közösségi Ház, a Jazz Kocsma és a Grand Café kollaborációja, melynek célja hogy újragondolja ne csak a szerzői estek, de a város kulturális erővonalainak berögzött szabályrendszerét is. Ahogyan azt egy posztjukban írják, tervünk, hogy június 19-én bemutassák a város legfüggetlenebb közösségi tereit, és úgy juttassanak el mindenkit egyik irodalmi programról a másikra, hogy közben se a kerék, se a hangulat ne legyen lapos.  

Az egynapos, mozgó rendezvény 10 órakor, a Megálló Közösségi Házban kezdődik, ahol a programok között olyan családok számára is látogatható gyerekirodalmi felolvasások szerepelnek, mint például egy Kollár Árpád által vezetett papírszínházas előadás, egy Szabó Imola Juliannával közös gyerekirodalmi és illusztrációs trendeket ismertető beszélgetés, vagy Darvasi László Pálcika, a detektív című regényének bemutatója. Mindezeket a Soul Kitchen vegán közösségi konyhája révén biztosított piknikhangulatban hallgatja meg a közönség ingyenes vagy a fesztivált jelképes összeggel támogató belépés mellett. 

A fesztivál Facebook-oldala szerint ugyanakkor érdemes a teljes programot végigtekerni. Ehhez elővételes támogatói jegy vásárlása szükséges, mivel a második helyszínen, a Jazz Kocsma kertjében tartandó, Cserna-Szabó András és Bíró-Balogh Tamás párosával 16 órától meghirdetett gasztroirodalmi eseményre, valamint az azzal járó bográcsos estebédre korlátozott a férőhelyek száma.

Szintén a két keréken közlekedőknek kedvez a 13 órakor, a Megálló Közösségi Házból induló Baka István kerékpáros emléktúra is, amely Balog József és Darvasi László vezetésével az 1995-ben Szegeden elhunyt költőhöz kötődő helyszínek és emlékek nyomába ered. A eseményleírás alapján a következő állomásokon keresztül juthatnak majd a résztvevők a Jazz Kocsmáig: Molnár utca, Victor Hugo utca, Kass Galéria és SZTE BTK. 

A fesztivál a Grand Caféban ér véget. 20 órától a korábbi helyszíneken már bemutatkozó szerzők, valamint Lengyel Zoltán és Orcsik Roland olvasnak fel élőzene kíséretében; 21 órától a Szeged Soul keretein belül DJ Kő szelektál az ötvenes és hatvanas évek legizgalmasabb funk, soul, rock ‘n’ roll, surf és r&b zenéiből: kizárólag vinylen. 

A Tricikli Fesztivál kiemelt támogatója az 1997 óta működő Szépírók Társasága, valamint a Szabad Terek független közösségi tereket és civil szervezeteket összefogó, országos hálózata. A fesztivált és az abban résztvevő független közösségi terek működését természetesen a látogatók is támogathatják: helyszíni támogatást a Megálló Közösségi Házban reggel 9 órától, a Grand Caféban este 19 órától lehet leadni. 500 forinttól fesztivál zine, 800 forinttól 1 darab 0.5l-es vagy 0.3l-es Tricikli Fesztivál logóval ellátott repohár jár ajándékba. 

A részletes program egyben megtekinthető a Facebook-eseményben, vagy az alábbi, Kicsi Tihamér grafikus (shed designs) által tervezett plakáton.