fbpx

Amikor gyermekként először olvastad J. K. Rowling Harry Potter regényeit, titokban te is reménykedtél, bárcsak egyszer megérkezne a leveled Roxfort Boszorkány- és Varázslóképző Szakiskolából? Nos, mielőtt megörülnél, sajnos mi sem tudunk neked baglyot küldeni a sikeres felvételid hírével, de mégis van egy ötletünk arra, hogy egy kicsit kiszabadulhass a muglik világából. Bemutatjuk neked a budapesti Tiltott Zugot, azaz a varázslóvilágot megidéző pincehelyiséget, melyet te is lefoglalhatsz születésnapra, lány-, és legénybúcsúra, baráti találkára, fotózásra vagy akár közös filmnézésre, társasjátékozásra.

A Tiltott Zug története 2020 tavaszán kezdődött, amikor a pandémia miatt be kellett zárni a Simaliba Játszóházat, méghozzá a jelek szerint hosszútávra. A tulajdonosok, Vajda Zsuzsanna, Petz Annamária ekkor rögtön brainstormingolni kezdtek arról, hogy mit hozhatnának létre a közel 260 négyzetméteres pincehelységben. „A társam, Annamari két lánya akkoriban éppen elérkeztek abba a korba, amikor megismerkedtek a Harry Potter regényekkel és filmekkel, mindent tudnak róluk. Így jutottunk eszünkbe a, hogy miért ne csinálhatnánk egy ehhez kapcsolódó tematikus pincét. Hiszen Harry Potternek mindig lesznek majd követői, teljesen mindegy, hány éves az ember.” – kezdett bele a mesélésbe Vajda Zsuzsanna, aki a Tiltott Zug online marketingese is. „Előbb-utóbb az én kislányom is csatlakozik a varázslótanonc rajongói közé” – tette hozzá nevetve.

Zsuzsitól azt is megtudtuk, hogy az egykor romos pincét úgy akarták átalakítani, hogy ne konkrétan egy kötetre fókuszáljon, hanem több motívumot is felelevenítsen Harry Potter világából. A látogatók számos olyan apró részletet fedezhetnek fel az ottlétük során, amiknek köszönhetően pár órára mágusoknak érezhetik magukat és elfelejtkezhetnek a külvilágról. Ám a Tiltott Zug legkülönlegesebb jellemvonása talán mégis az, hogy nincsen személyzet, így a vendégek elkerülhetik a figyelő szempárokat is. „Ugrálhattok, kiabálhattok, vagyis szabadon azt tehettek, amit csak szeretnétek” – emelte ki Zsuzsi. „Itt mindenki önmaga lehet. Ez talán még fura is kicsit az embereknek, mert hozzá vagyunk szokva, hogy ha megyünk valahova, akkor ott fogad minket valaki.”

A Tiltott Zug másik előnye, hogy bár ételt és italt is be lehet vinni, ugyanakkor takarítással senkinek sem kell bajlódnia – erről a távozás után külön személyzet gondoskodik. „Borzasztóan figyelünk arra, hogy az ügyfelek egy egyedülálló élménnyel gazdagodjanak. Ha például valaki nálunk tartja a születésnapját, akkor pezsgőt és kis apró kedvességeket készítünk be” – mondta Zsuzsi. De a hely nem csak a nevetésekkel teli, hangos ünneplésekre ideális, hanem az elcsendesedésre vágyóknak is kiváló menedék lehet. „Van, aki azért jön ide, hogy nyugalomban írhassa a könyvét. Míg otthon, a home officeban olykor nehéz koncentrálni, addig itt nem csak béke van, hanem wifi és térerő is – tehát minden adott a munkához.”

A 15 fő befogadására alkalmas helyiségnek már a lefoglalása is igazán mágikus, ugyanis az érdeklődőknek senkivel sem kell találkoznia ehhez. A Tiltott Zugot a honlapján keresztül lehet kibérelni, a sikeres booking után pedig a vendégek megkapják a klub címét és egy titkos kódot is, amivel kinyithatják az ajtót.

Zsuzsi azt is elárulta nekünk, hogy a jövőben szeretnék tovább bővíteni a Lazula klubok körét, mivel rengeteg kihasználatlan pince van Budapest belvárosában – és akár vidéken is. Jelenleg a Tiltott Zug mellett a Titkos Kert elnevezésű télikert jellegű helyet üzemeltetik (ez utóbbit 4 éve nyitották meg). Harmadikként pedig egy gyerekeknek, fiataloknak szóló Minecraft szobát akarnak kialakítani. „A legnagyobb álmunk az, hogy franchise rendszerben terjeszkedhessünk a későbbiekben” – összegezte a terveiket Zsuzsi.